Slunečnicová semínka Naklíčeno ke zdraví jsou na prvním místě zdravý pamlsek, který díky obsahu aminokyseliny tryptofan podporuje produkci serotoninu v těle a tím nám navozuje dobrou náladu. Serotonin v našem těle odbourává pocit napětí a přináší klid a spokojenost. Některé léky na deprese jsou založeny právě na tom, že uměle vytváří hladinu serotoninu v těle. A právě slunečnicová semínka mají tuto schopnost bez vedlejších účinků, které většinou syntetické preparáty mají.
Používání slunečnicových semínek ke konzumaci není objevem naší doby, na světě je tato rostlina využívaná k jídlu a k lisování oleje už přes 5 tisíc let. V semínkách jsou obsažené všechny živiny, které lidský organismus potřebuje (kromě vitamínu D). Jsou bohaté na vitamín E, což je základní v tucích rozpustný antioxidant, tolik potřebný pro náš organismus. Práce vitamínu E by se dala popsat jako cestování lidským tělem a vyhledávání volných radikálů k jejich eliminaci. Tím chrání molekuly obsahující tuk před poškozením. Vitamín E chrání naše tělo před záněty.
Semínka by měli konzumovat i lidé s kardiovaskulárními zdravotními problémy. Lidé s vysokým příjmem vitamínu E jsou daleko méně vystaveni riziku infarktu. Pouhou čtvrtinou hrníčku semínek tělo získá denní dávku vitamínu E a asi třetinovou dávku selenu ve formě, která je pro zpracování naším organismem velice vhodná. Selen je pomocníkem v ochraně před rakovinou, protože dokáže vyvolávat opravné procesy naší DNA, které brání rozrůstání rakovinotvorných buněk.
Stejný obsah hrníčku nám dá i třetinu denní dávky hořčíku a manganu. Nedostatek hořčíku v těle přispívá k vysokému tlaku, svalovým křečím, migrénám, napětí, podrážděnosti a únavě. Mangan je zase potřebný pro stavbu kostí a tvorbu hormonů štítné žlázy. Dlouhodobý nedostatek manganu ovlivní ztrátu vlasového pigmentu, ztrátu sluchu, závratě a problémy s reprodukcí.
Semínka se nejlépe uchovávají ve vzduchotěsném obalu v chladu. Protože se dají koupit už vyloupaná, snadno se můžou použít do jogurtu, do pomazánek a do pečiva. Můžeme je přidat do těstovin, ke kuřecímu masu nebo do salátů. Při problémech s trávením se doporučuje před konzumací nechat semínka namočená ve vodě nebo je nechat naklíčit.